Solar nagels

Nagelstudio KiKi Nails • Solar Nagels (Solar Nails) synoniem voor MMA

Typ dit onderwerp in bij een zoekmachine en de met name Amerikaanse forums met soms zeer felle discussies vliegen je om de oren, allemaal met dezelfde teneur; verwarde consumenten versus experts (nail techs) die unaniem, soms verbeten, dezelfde woorden gebruiken als 'niet nieuw', 'discount of shopping mall nail salon nails', 'MMA', 'scam' (zwendel) enz. Hebben deze experts gelijk, of zijn ze bang voor concurrentie en valt het allemaal wel mee? Op basis van de nagels die wij onder ogen hebben gekregen, het onderzoek en de tests die wij hebben gedaan, is het inderdaad behoorlijk slecht nieuws voor de nagelbranche. Maar als niemand het je uitlegt kun je het ook niet weten.

Door allerlei berichten in vakbladen van professionele nagelstylisten is in de nagelbranche de laatste tijd veel ophef ontstaan over Solar Nagels of zogenaamde Solar Nails; overwegend aangeboden door goedkope (zogenaamde discount) nagelstudio's als zou het de nieuwste techniek uit Amerika zijn en veel beter dan Acrylnagels of Gelnagels.

Grote onzin en mooie verkooppraatjes, want ondanks dat CND (Creative Nail Design) nog steeds merknaamhouder is van allerlei "Solar" combinaties en deze gebruikt voor allerlei nagelproducten (SolarOil, SolarNail Powder, SolarBalm etc.) noem je de kunstnagels die met deze producten worden gemaakt geen Solar Nagels of Solar Nails, het is hooguit een aanduiding voor Pink & White kunstnagels, ofwel de standaard 2 kleuren Roze & Wit French Manicure kunstnagels, verkrijgbaar bij iedere nagelstudio of nagelsalon en alles behalve nieuw.

Het product dat over het algemeen wordt aangeboden onder de naam Solar Nagels of Solar Nails bevat MMA (bron: Methyl MethAcrylaat) en is een heel ander product dan het product dat professionele nagelstudio's aanbieden. Naast het gezondheidsrisico is MMA bewezen ongeschikt voor gebruik in nagelproducten en al tientallen jaren verboden door de Amerikaanse FDA (bron: U.S. Food and Drug Administration). CND heeft de aanduiding Solar inmiddels grotendeels vervangen door Perfect.

Naast Solar is het kernwoord hier dus ook MMA, en om de verwarring groot te maken net zo makkelijk aangeboden als Acrylnagels of Gelnagels. Als consument is het op het eerste gezicht niet makkelijk om te weten wanneer er MMA gebruikt wordt, want ja het kan in alles zitten.

Wanneer kun je het gebruik van MMA vermoeden?

• Vrijwel zeker als het product aangeboden wordt als Solar Nagels of als Solar Nails
• MMA heeft een hele sterke zure penetrante geur, sommige omschrijven het als zweetsokken lucht, extreme afzuiging kan een aanwijzing zijn
• (Overmatig) gebruik van een frees i.p.v. van een normale vijl voor het opzetten van een nagel - Een frees, en zeker een dremel, op de natuurlijke nagel gebruiken is alles behalve wenselijk maar MMA wil niet makkelijk hechten aan de nagelplaat waardoor deze behoorlijk opgeruwd moet worden in combinatie met het gebruik van een primer (hechtmiddel). Door het opruwen kunnen de kleine MMA deeltjes een veel te sterke verbinding aangaan met de nagelplaat, na het uitharden kan dit pijn veroorzaken of als je bijvoorbeeld je nagel stoot de hele nagelplaat eraf trekken. Verder kan het gebruik van de frees op de natuurlijke nagel zogenaamde Fire Lines (rode lijnen) veroorzaken die zichtbaar worden na iedere vulbeurt
• Overmatig gebruik van een frees i.p.v. van een normale vijl na het opzetten van een nagel - MMA wordt zo hard dat vijlen met een gewone vijl onbegonnen werk is
• Oplossen in aceton is onbegonnen werk, het duurt uren voor dat het product loslaat

MMA Vrij

Ons advies: gewoon niet aan beginnen of zoals Greg Salo van Young Nails het ooit subtiel verwoordde "They don't do nails there..." en daarmee bedoelde hij de nagelstudio's die dit type kunstnagels plaatsen.

Zie ook de youtube video waar de zeer bekende Amerikaanse nagelstyliste Tammy Taylor, ietwat saai maar heel duidelijk de zaken samenvat en de punten aankaart waardoor je gebruik van MMA kan ontdekken.